Bij Stichting Ons Utrecht bieden we zeven dagen per week ambulante begeleiding aan zowel jongeren als ouderen met diverse zorgvragen. Er zijn verschillende plekken waar je hulp kunt krijgen, en we werken nauw samen met een aantal belangrijke instanties om jou en je gezin zo goed mogelijk te ondersteunen.
Buurtteam
Het buurtteam in jouw wijk is een belangrijke plek om hulp te vragen. Zij bieden ondersteuning aan huis en kunnen een indicatie stellen voor de zorg die je nodig hebt. Het team helpt zowel jongeren als ouderen en kan je doorverwijzen naar de juiste zorgtrajecten.
Huisartsenpraktijk
De huisarts is vaak de eerste persoon die je benadert als je je zorgen maakt over de ontwikkeling van je kind. Zij kunnen je doorverwijzen naar gespecialiseerde zorg of organisaties voor verdere diagnostiek en behandeling. Voor ouderen speelt de praktijkondersteuner ouderenzorg of casemanager een vergelijkbare rol. Zij adviseren bij lichamelijke of cognitieve klachten en helpen je de juiste zorg en ondersteuning te vinden, bijvoorbeeld bij dementie of andere ouderdomsproblemen.
Onderwijs
De school van je kind kan een belangrijke rol spelen bij het signaleren van problemen. Leerkrachten en intern begeleiders werken samen met jou om de juiste ondersteuning te vinden. In samenwerking met leerplicht en/of het samenwerkingsverband voor passend onderwijs wordt gezocht naar een oplossing die aansluit bij de behoeften van je kind. Zo wordt er gezorgd voor passende begeleiding of zorg.
Spoor030 en KOOS
In Utrecht bieden Spoor030 en KOOS gespecialiseerde jeugdhulp aan jongeren. Deze organisaties richten zich op kinderen en jongeren tot 18 jaar die extra ondersteuning nodig hebben, naast de basiszorg die via buurtteams, huisartsen of scholen wordt aangeboden.